Nama

: Muhammad Darwisy Haziq

Umur

: 9 Tahun

Ahli

: April 2015

 

Latar belakang

Darwisy merupakan anak ke 4 dalam keluarga. Beliau merupakan antara komuniti yang terawal mendaftar sebagai ahli pusat internet. Sehingga kini, beliau merupakan salah seorang ahli yang aktif dan sering berkunjung ke pusat internet.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

 Pada awal penubuhan PI1M, beliau baru berusia 7 tahun. Beliau tidak mempunyai kemahiran menggunakan komputer dan hanya berkunjung ke PI1M untuk menemani kakak dan abangnya. Beliau hanya tahu bahawa kegunaan komputer adalah untuk bermain permainan atas talian dan melayari youtube.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Selepas beliau mengikuti kelas-kelas yang diadakan oleh petugas, beliau telah pandai menggunakan komputer dengan lebih baik dan yakin. Beliau seorang yang aktif melibatkan diri dalam segala kelas dan aktiviti yang dianjurkan oleh PI1M.

Oleh kerana beliau rajin mengikuti kelas anjuran PI1M, banyak ilmu pengetahuan yang beliau perolehi; dari zero to hero. Kini, beliau mempunyai pengetahuan asas dalam Microsoft office, membuat video serta menyunting gambar, melayari laman e-pembelajaran dan kesedaran keselamatan atas talian (KDB).

darwisy_haziq1.pngdarwisy_haziq.png