Nama

SARAHANUM BT MUHAMMAD ALAUDDIN

Umur

: 25 TAHUN

Ahli

: 20 OGOS 2017

 

LATAR BELAKANG

Menjalankan perniagaan Wondercheese yang mula diniagakan sekitar Mei 2016. Beliau bukan sahaja menjalankan perniagaan ini malah turut mencari agen-agen yang turut berminat untuk menyertai peluang perniagaan ini. 

 

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN BERSAMA PUSAT INTERNET

  • Sebelum penglibatan bersama PI teknik mengambil gambar produk beliau begitu hambar dan kurang menarik perhatian pelanggan.

 

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN BERSAMA PUSAT INTERNET

  • Selepas penglibatan bersama PI beliau mula mempelajari dan mula mempraktikkan teknik-teknik mengambil gambar produk dari pelbagai sudut.

 

APA YANG DIPELAJARI DI PUSAT INTERNET

  • Latihan keusahawanan pemasaran dalam talian.
  • Suntingan imej
  • My shop

Nama

: RAJA ROZIMAWATI BINTI RAJA RAZLAN

Umur

: 44 TAHUN

Ahli

: NOVEMBER 2017

 

Latar belakang

Telah beroperasi sejak Januari 2016, Raja Rozimawati menjalankan perniagaan yang menjalankan pembuatan Homemade dan pengedaran produk berasaskan aneka jenis Roti , Biskut, Kerepek , Katering dan kuih muih Tradisional.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Beliau tidak mempunyai kemahiran dalam sebarang perisian komputer serta kurang pendedahan dalam menggunakan platform digital.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Beliau mampu membuat Rancangan Perniagaan untuk memohon bantuan perniagaan. Promosi beliau diperluaskan menggunakan platform digital yang lain seperti agrobazaar.com dan dashboard komuniti.

cats2.jpg

 

Nama

AHMAD FADZIL B KHIRUDIN

Umur

28 TAHUN

Ahli

MAC 2018

 

Latar belakang

Ahmad Fadzil bertugas di Pejabat FAMA Daerah Raub. Beliau bertanggungjawab untuk mereka bentuk bahan promosi program yang diadakan oleh Pejabat FAMA.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

  • Beliau menggunakan microsoft powerpoint untuk mereka bentuk bahan promosi program dan ada kalanya mendapatkan khidmat terus daripada kedai pencetakan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

  • Selepas menyertai kursus yang diadakan, idea dan kemahiran mereka bentuk beliau bertambah dan mula mahir menggunakan software adobe photoshop  dan adobe illustrator untuk menghasilkan bahan promosi yang lebih menarik serta terkini.

Untitled.png

 

Nama

: KARINA ANAK ANDONG

 

Umur

 

: 38 TAHUN

 

Ahli

 

: NOVEMBER 2017

 

Latar belakang

Karina Anak Kandong merupakan usahawan kelahiran Sarawak dan kini menetap di Daerah Raub. Minatnya yang mendalam terhadap bidang perniagaan dan semangat juang yang tinggi tidak pernah mematahkan semangat beliau dalam menceburi dan menerokai bidang perniagaan yang pelbagai dari segi makanan, mahupun aspek kesihatan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Promosi beliau sangat terhad hanya kepada sahabat-sahabat terdekat. Beliau hanya terikat dengan hasil yang direka oleh pihak pengiklanan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan Pusat Internet

Promosi beliau kini mula tersebar melalui medium-medium perniagaan atas talian yang disediakan seperti di agrobazaar.com serta dashboard komuniti. Beliau mula mahir untuk mereka sendiri pengiklanan produknya.

cats.jpg

 

 

Nama

: SITI KHADIJAH BT ZAKARIA

Umur

: 37 TAHUN

Ahli

: OGOS 2017

 

Latar belakang

Siti Khadijah merupakan seorang usahawan fertigasi cili bara yang diusahakan di kawasan halaman rumah bersama suami beliau. Mengusahakan  kira-kira 1000 polibag fertigasi cili bara disamping cili besar dan pokok tin.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Beliau memasarkan produk secara atas talian di laman facebook bermula pada Jun 2017.  Tidak ramai pembeli dari luar daerah yang mengetahui perniagaan yang diusahakan oleh beliau.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Melalui kelas latihan keusahawanan yang dihadiri di PI1M Taman Mutiara 1, beliau memperluaskan promosi produk di laman My Shop Dashboard Komuniti dan agrobazaar.com.my. Selain daripada itu, serba sedikit beliau telah mempelajari cara untuk membuat logo dan banner secara atas talian.

cili_bara_kak_siti.jpeg cili_bara.png